- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Vytisknout
Původ medovníku není zcela jistý, někdo ho považuje za staroslovanský dezert, někdo za arménský, velmi oblíbený je také v Rusku. I u nás patří medovník k nejoblíbenějším dortům, přesto se jeho přípravy mnoho hospodyněk obává. Přitom k tomu není důvod. Přesvědčte se díky našemu skvělému a jednoduchému receptu:
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejdříve si připravte těsto. Vejce, máslo, cukr, sodu a med dejte do hrnce s pevným dnem a nechte všechny suroviny rozpustit ve vodní lázni. Až se všechny suroviny spojí, vyklopte těsto na pomoučněný vál a přidejte mouku podle receptu. Vypracujte těsto, které se nesmí lepit.
- Těsto pak rozdělte na 6 dílů a z každého dílu vyválejte placky ve tvaru kruhu. Každou placku vložte na plech s pečicím papírem a dejte ji péct na 180 °C do předehřáté trouby a pečte zhruba 10 minut, dokud nezezlátne. Zbytky těsta spojte v jednu další placku a také ji upečte.
- Dále si připravte krém. Mléko nalijte do hrnce, přidejte semínka z vanilkového lusku a směs zahřívejte. Až bude směs horká, přidejte do ní po jednom žloutek po žloutku. Dál míchejte a prohřívejte, dokud nevznikne krém s konzistencí kaše. Tu pak nechte zchladnout. Po zchladnutí přisypte moučkový cukr, máslo a vše důkladně zašlehejte, směs musí být hladká.
- Až placky vychladnou, každou z nich potřete krémem, na ni navrstvěte další placku, na ni opět krém a takto pokračujte, dokud nebude medovník hotový. Vrchní placku také potřete krémem a posypte ji drobečky z placky, kterou jste upekli navíc. Mezi drobečky můžete přidat i rozdrolené vlašské ořechy.
- Medovník pak uložte do chladničky, zakryjte ho potravinovou fólií a nechte jej odpočívat do druhého dne. Uležený medovník chutná nejlíp. Při servírování ho můžete ozdobit šlehačkou nebo karamelem.
Staročeský medovník
- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Původ medovníku není zcela jistý, někdo ho považuje za staroslovanský dezert, někdo za arménský, velmi oblíbený je také v Rusku. I u nás patří medovník k nejoblíbenějším dortům, přesto se jeho přípravy mnoho hospodyněk obává. Přitom k tomu není důvod. Přesvědčte se díky našemu skvělému a jednoduchému receptu:
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejdříve si připravte těsto. Vejce, máslo, cukr, sodu a med dejte do hrnce s pevným dnem a nechte všechny suroviny rozpustit ve vodní lázni. Až se všechny suroviny spojí, vyklopte těsto na pomoučněný vál a přidejte mouku podle receptu. Vypracujte těsto, které se nesmí lepit.
- Těsto pak rozdělte na 6 dílů a z každého dílu vyválejte placky ve tvaru kruhu. Každou placku vložte na plech s pečicím papírem a dejte ji péct na 180 °C do předehřáté trouby a pečte zhruba 10 minut, dokud nezezlátne. Zbytky těsta spojte v jednu další placku a také ji upečte.
- Dále si připravte krém. Mléko nalijte do hrnce, přidejte semínka z vanilkového lusku a směs zahřívejte. Až bude směs horká, přidejte do ní po jednom žloutek po žloutku. Dál míchejte a prohřívejte, dokud nevznikne krém s konzistencí kaše. Tu pak nechte zchladnout. Po zchladnutí přisypte moučkový cukr, máslo a vše důkladně zašlehejte, směs musí být hladká.
- Až placky vychladnou, každou z nich potřete krémem, na ni navrstvěte další placku, na ni opět krém a takto pokračujte, dokud nebude medovník hotový. Vrchní placku také potřete krémem a posypte ji drobečky z placky, kterou jste upekli navíc. Mezi drobečky můžete přidat i rozdrolené vlašské ořechy.
- Medovník pak uložte do chladničky, zakryjte ho potravinovou fólií a nechte jej odpočívat do druhého dne. Uležený medovník chutná nejlíp. Při servírování ho můžete ozdobit šlehačkou nebo karamelem.
Mohlo by se vám také líbit