- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Vytisknout
Linecké cukroví nese své jméno podle města Lince, odkud pochází. První zmínky o tomto cukroví sahají někdy do 18. století, do Rakousko-Uherské monarchie. U nás v Česku se pravidelně peče od počátku 20. století, kdy se proměnilo ve stálici slavnostního hodování. Pekly ho téměř všechny rodiny a tato tradice stále přetrvává. V cukrárnách ho koupíte celoročně, ale doma se podává hlavně na Vánoce. Promazává se marmeládou a cukruje se moučkovým cukrem. Tady je recept.
Čím linecké promazat?
Tradiční linecké se promazává marmeládou. Nejlépe se k němu hodí marmeláda višňová, meruňková, rybízová, šípková, ostružinová nebo citronová. Všechny tyto marmelády jsou příjemně kyselé. Linecké ale můžete promazat také krémem. Buď klasickým máslovým krémem nebo pudingovým s vanilkou. Tato varianta se sice moc nepoužívá, ale je také vynikající. Krémové linecké můžete ještě dozdobit citronovou polevou. Dobrou chuť!
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Z kostky másla odkrojte 150 g a tuto část nechte stát v pokojové teplotě, ať máslo změkne.
- Mouku důkladně prosejte a přidejte k ní oba cukry. Promíchejte a osolte špetkou soli.
- Opatrně přidejte do směsi měkké máslo, šťávu z poloviny citronu a dva žloutky.
- Na vále vytvořte rukama těsto.
- Zpracovávejte ho, dokud nebude úplně hladké.
- Těsto by mělo být hladké, ale zároveň se nesmí lepit k válu.
- Nakonec ho zabalte do fólie.
- Těsto uložte do lednice, kde ho nechte odpočívat zhruba 2 hodiny.
- Mezitím si pomoučněte vál.
- Odpočaté těsto rozdělte na 4 kusy.
- Jednu část vytáhněte, další nechte zatím v lednici.
- Každý kus postupně rozválejte na plát a z něj vykrajujte kolečka nebo květinky.
- Počítejte kusy, ať vám vyjdou dvojičky.
- Do jedné z dvojice vykrojte ještě kolečko.
- Cukroví pečte na 180 stupňů po dobu 10 minut.
- Dobře ho hlídejte, ať se nespálí.
Nejlepší linecké promazávané cukroví
- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Linecké cukroví nese své jméno podle města Lince, odkud pochází. První zmínky o tomto cukroví sahají někdy do 18. století, do Rakousko-Uherské monarchie. U nás v Česku se pravidelně peče od počátku 20. století, kdy se proměnilo ve stálici slavnostního hodování. Pekly ho téměř všechny rodiny a tato tradice stále přetrvává. V cukrárnách ho koupíte celoročně, ale doma se podává hlavně na Vánoce. Promazává se marmeládou a cukruje se moučkovým cukrem. Tady je recept.
Čím linecké promazat?
Tradiční linecké se promazává marmeládou. Nejlépe se k němu hodí marmeláda višňová, meruňková, rybízová, šípková, ostružinová nebo citronová. Všechny tyto marmelády jsou příjemně kyselé. Linecké ale můžete promazat také krémem. Buď klasickým máslovým krémem nebo pudingovým s vanilkou. Tato varianta se sice moc nepoužívá, ale je také vynikající. Krémové linecké můžete ještě dozdobit citronovou polevou. Dobrou chuť!
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Z kostky másla odkrojte 150 g a tuto část nechte stát v pokojové teplotě, ať máslo změkne.
- Mouku důkladně prosejte a přidejte k ní oba cukry. Promíchejte a osolte špetkou soli.
- Opatrně přidejte do směsi měkké máslo, šťávu z poloviny citronu a dva žloutky.
- Na vále vytvořte rukama těsto.
- Zpracovávejte ho, dokud nebude úplně hladké.
- Těsto by mělo být hladké, ale zároveň se nesmí lepit k válu.
- Nakonec ho zabalte do fólie.
- Těsto uložte do lednice, kde ho nechte odpočívat zhruba 2 hodiny.
- Mezitím si pomoučněte vál.
- Odpočaté těsto rozdělte na 4 kusy.
- Jednu část vytáhněte, další nechte zatím v lednici.
- Každý kus postupně rozválejte na plát a z něj vykrajujte kolečka nebo květinky.
- Počítejte kusy, ať vám vyjdou dvojičky.
- Do jedné z dvojice vykrojte ještě kolečko.
- Cukroví pečte na 180 stupňů po dobu 10 minut.
- Dobře ho hlídejte, ať se nespálí.
Mohlo by se vám také líbit