- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Vytisknout
Delikatesní křupavé plátky, velmi jednoduché na přípravu. Hodí se jako předkrm či občerstvení pro hosty, každý si je zamiluje.
Na závěr
Tradiční zelňáky se v jižních Čechách pečou od nepaměti. Každá rodina má trochu jiný postup, či poměr ingrediencí, ale výsledek vždy stojí za to. Můžete je různě dochutit, či nepéct v troubě ale osmažit.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Sádlo necháme při pokojové teplotě změknout.
- Mezitím vymačkáme vodu ze zelí, které následně smícháme se sádlem.
- Mícháme, dokud nevznikne hladká konzistence, poté po malých dávkách přisypáváme mouku.
- Dochutíme špetkou soli, pepře a přidáme trochu kmínu.
- Těsto vypracujeme, mělo by být hladké a pevné, ale zároveň tvárné.
- Těsto necháme chvíli odpočinout, nepotřebuje kynout.
- Vymažeme si plech či použijete pečící papír a těsto rozválíme na tenké plátky, přibližně 25mm.
- Ostrým nožem nařežeme na menší kostky a až poté dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C.
- Pečeme přibližně 15 minut, dokud zelňáky nezezlátnou.
- Poté vyndáme, necháme zchladnout a nalámáme do misky.
- Pečení a příprava dohromady nezabere ani 30 minut a výsledek je vynikající.
Jihočeské zelňáky
- Serves: -
- Prepare Time: -
- doba přípravy: -
- počet kalorií: -
- Obtížnost:
Snadný
Delikatesní křupavé plátky, velmi jednoduché na přípravu. Hodí se jako předkrm či občerstvení pro hosty, každý si je zamiluje.
Na závěr
Tradiční zelňáky se v jižních Čechách pečou od nepaměti. Každá rodina má trochu jiný postup, či poměr ingrediencí, ale výsledek vždy stojí za to. Můžete je různě dochutit, či nepéct v troubě ale osmažit.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Sádlo necháme při pokojové teplotě změknout.
- Mezitím vymačkáme vodu ze zelí, které následně smícháme se sádlem.
- Mícháme, dokud nevznikne hladká konzistence, poté po malých dávkách přisypáváme mouku.
- Dochutíme špetkou soli, pepře a přidáme trochu kmínu.
- Těsto vypracujeme, mělo by být hladké a pevné, ale zároveň tvárné.
- Těsto necháme chvíli odpočinout, nepotřebuje kynout.
- Vymažeme si plech či použijete pečící papír a těsto rozválíme na tenké plátky, přibližně 25mm.
- Ostrým nožem nařežeme na menší kostky a až poté dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C.
- Pečeme přibližně 15 minut, dokud zelňáky nezezlátnou.
- Poté vyndáme, necháme zchladnout a nalámáme do misky.
- Pečení a příprava dohromady nezabere ani 30 minut a výsledek je vynikající.
Mohlo by se vám také líbit