Recept na vynikající svatomartinskou husu, kterou zvládne upéct každý

Recept na vynikající svatomartinskou husu, kterou zvládne upéct každý

Maso 1249 Poslední aktualizace: Oct 10, 2021 Vytvořeno: Oct 10, 2021
Recept na vynikající svatomartinskou husu, kterou zvládne upéct každý
  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný
Vytisknout

Svátek svatého Martina je za dveřmi, proto pro vás máme recept na lahodnou svatomartinskou husu, kterou si zvládne připravit i kuchyňský začátečník. Husa upečená podle našeho receptu se doslova rozplývá na jazyku, servíruje se tradičně, se zelím, a zapíjí se mladými víny. Upečte si ji letos také!

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejdůležitější je samotný výběr husy. Husa by měla být mladá. Nejlepší je, když si ji koupíte přímo od farmáře. Váha mladých hus se obvykle pohybuje okolo 3 kil. Jejich chuť je jemnější a pečou se kratší dobu. A jak na přípravu?
  2. Husu nejdříve naporcujte. Z břišní dutiny odstraňte vnitřnosti, pokud jste kupovali celou husu. Pokud máte již husu naporcovanou, stačí jí dobře nasolit, to je velmi důležité. Kromě soli přidejte také kmín, ani s ním nemusíte šetřit.
  3. Poté uložte husu do pekáčku a dejte ji do chladu (lednice, větraná spíž). V chladu nechte husu alespoň jeden den odpočívat, pak se teprve pusťte do jejího pečení.
  4. Vytáhněte husu ze spíže / lednice a vložte do ní na kousky nakrájená, omytá, jablíčka. Pokud máte rádi sladkou chuť masa, můžete dovnitř husy ještě přidat lžíci medu. Do klasického receptu se ale nepřidává.
  5. Husu podlijte vodou a dejte ji péct do předehřáté trouby na 150 °C. Husa by se měla péct dlouho, alespoň 4 hodiny. Nejměkčí bude, pokud ji necháte péct 6 hodin.
  6. Jestli máte rádi křupavou kůžičku, zvyšte těsně před koncem pečení (asi 10 minut před koncem) teplotu na 220 °C. Díky tomu získáte skvělou krustu. Po upečení nechte husu ještě chvíli v troubě.
  7. Upečenou husu podávejte tradičně se zelím. Můžete použít jak bílé, tak červené. Jak sladké, tak kyselé. Jako příloha se obvykle podává bramborový knedlík nebo bramborové placky, takzvané lokše, které se k huse a k zelí velmi hodí. Celý pokrm můžete ještě posypat na másle osmaženou cibulkou. Husičku nezapomeňte zapít dobrým a mladým svatomartinským vínem, které k této tradici také patří. Dobrou chuť!

Recept na vynikající svatomartinskou husu, kterou zvládne upéct každý



  • Serves: -
  • Prepare Time: -
  • doba přípravy: -
  • počet kalorií: -
  • Obtížnost: Snadný

Svátek svatého Martina je za dveřmi, proto pro vás máme recept na lahodnou svatomartinskou husu, kterou si zvládne připravit i kuchyňský začátečník. Husa upečená podle našeho receptu se doslova rozplývá na jazyku, servíruje se tradičně, se zelím, a zapíjí se mladými víny. Upečte si ji letos také!

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Nejdůležitější je samotný výběr husy. Husa by měla být mladá. Nejlepší je, když si ji koupíte přímo od farmáře. Váha mladých hus se obvykle pohybuje okolo 3 kil. Jejich chuť je jemnější a pečou se kratší dobu. A jak na přípravu?
  2. Husu nejdříve naporcujte. Z břišní dutiny odstraňte vnitřnosti, pokud jste kupovali celou husu. Pokud máte již husu naporcovanou, stačí jí dobře nasolit, to je velmi důležité. Kromě soli přidejte také kmín, ani s ním nemusíte šetřit.
  3. Poté uložte husu do pekáčku a dejte ji do chladu (lednice, větraná spíž). V chladu nechte husu alespoň jeden den odpočívat, pak se teprve pusťte do jejího pečení.
  4. Vytáhněte husu ze spíže / lednice a vložte do ní na kousky nakrájená, omytá, jablíčka. Pokud máte rádi sladkou chuť masa, můžete dovnitř husy ještě přidat lžíci medu. Do klasického receptu se ale nepřidává.
  5. Husu podlijte vodou a dejte ji péct do předehřáté trouby na 150 °C. Husa by se měla péct dlouho, alespoň 4 hodiny. Nejměkčí bude, pokud ji necháte péct 6 hodin.
  6. Jestli máte rádi křupavou kůžičku, zvyšte těsně před koncem pečení (asi 10 minut před koncem) teplotu na 220 °C. Díky tomu získáte skvělou krustu. Po upečení nechte husu ještě chvíli v troubě.
  7. Upečenou husu podávejte tradičně se zelím. Můžete použít jak bílé, tak červené. Jak sladké, tak kyselé. Jako příloha se obvykle podává bramborový knedlík nebo bramborové placky, takzvané lokše, které se k huse a k zelí velmi hodí. Celý pokrm můžete ještě posypat na másle osmaženou cibulkou. Husičku nezapomeňte zapít dobrým a mladým svatomartinským vínem, které k této tradici také patří. Dobrou chuť!

Mohlo by se vám také líbit

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek o nových receptech.